Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / Sverige tiger om övergrepp i Tjetjenien

Sverige tiger om övergrepp i Tjetjenien

2006-10-14

Omvärlden måste agera för ett slut på kriget, våldet och kränkningarna i Tjetjenien. Med jämna mellanrum nås vi av fruktansvärda nyheter om de offer kriget skördar, men däremellan ligger tystanden kompakt. När ska EU, Sverige och andra länder på allvar ställa upp för människorna i denna del av Europa? Svenska Freds och den ryska webbtidningen Caucasian Knot kräver att den nya regeringen tar sitt ansvar och agerar kraftfullt för ett slut på kriget.

Lördagen den 7 oktober mördades den ryska journalisten Anna Politkovskaja, en av de viktigaste förkämparna för yttrandefrihet i Ryssland. Politkovskaja har länge varit den enda ryska journalist som vågat skriva om kriget i Tjetjenien och de kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i den sydryska delrepubliken. Hon har också varit en stark kritiker av president Vladimir Putin och hans regim. Mordet på Politkovskaja har väckt sorg och chock utomlands, samtidigt som ryska myndigheter väntade in i det längsta med att fördöma det som skett.

Men det är inte första gången som människorättskämpar dödas i Ryssland. Förra året attackerades 8 journalister fysiskt och lika många arresterades. Kameramannen Pavel Makeev och reportern Magomedzagid Varisov mördades. Liksom Anna Politkovskaja kämpade de för yttrandefrihet och för sin övertygelse att berätta sanningen.

Svenska Freds och Caucasian Knot vill påminna om att det ständigt begås nya övergrepp i Norra Kaukasus. Människor försvinner spårlöst efter att ha hämtats av maskerade män, de grips godtyckligt, utsätts för tortyr och isoleras. ”Bekännelser” om terroristbrott tvingas fram med våld. Det är inte ovanligt med mord och våldtäkter. De flesta bortföranden begås av ryska eller lokala tjetjenska säkerhetsstyrkor som har koppling till ryska myndigheter. Så många som mellan 3000 och 5000 människor kan ha försvunnit sedan det andra Tjetjenienkriget började 1999. Under 2006 har det hittills försvunnit 125 människor.

Det som sker i Tjetjenien är ett brott mot mänskligheten. Försvinnandena är utbredda och följer ett fast mönster och de sker med ryska myndigheters fulla vetskap. Ändå görs ingenting för att stoppa övergreppen. Varken från ryskt eller utländskt håll.

Ryssland försvarar sin tjetjenienpolitik med att konflikten är en intern angelägenhet och att de måste agera hårt i kriget mot terrorismen. Makthavarna ser alla tjetjener som terrorister och den synen genomsyrar hela deras sätt agera. Det tycks inte finnas någon vilja till försoning och en lösning på konflikten känns idag avlägsen i Ryssland. Putin har sakta men säkert tystat oppositionen i landet och tagit kontroll över landets massmedia. Det finns knappt några oberoende medier kvar i Ryssland. Anna Politkovskajas arbete för att dokumentera och sprida kunskap om vad som sker i Tjetjenien har varit ovärderligt. Mordet på henne innebär en stor förlust för de tusentals människor som lever under ständigt hot och skräck i Tjetjenien.

Vi vill därför uppmana Sveriges nya regering och utrikesminister Carl Bildt att tydligt protestera mot det som sker i Ryssland. Det går inte längre att blunda för de övergrepp som sker i Tjetjenien. Övergreppen sker i Europa och de sker idag. Sverige säger sig värna om mänskliga rättigheter och stödja en demokratisk framväxt men när det gäller Ryssland så har det hittills varit pinsamt tyst. Det är uppenbart att rädslan för att stöta sig med president Putin är överordnad viljan att värna om demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Svenska Freds och Caucasian Knot förväntar sig därför att Sverige och EU tar sitt ansvar och visar för Ryssland att den politik landet utövar i Norra Kaukasus inte är acceptabel och att konflikten måste få ett slut. Människorna i Kaukasus förtjänar samma rättigheter som övriga i Europa.

Paulina Kluge

politisk sekreterare, demokratifrågor i Ryssland, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Grigory Shvedov

redaktör på Caucasian Knot, Memorial

Publicerad i Upsala Nya Tidning 2006-10-14