Filippinerna

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,34

Filippinerna är ett land som kritiseras hårt för brott mot mänskliga rättigheter vilket gjorde beslutet att öppna upp landet för svensk vapenexport år 2017 kontroversiellt. 2018-2022 exporterades krigsmateriel från Sverige till Filippinerna för 156 miljoner kronor. 

Det svenska vapenföretaget Saab sålde 2018 det marina radarsystemet Sea Giraffe till Filippinerna, en affär som fick kritik eftersom landet kränker mänskliga rättigheter och är i väpnad konflikt. Sedan Saab öppnade kontor i Filippinernas huvudstad Manilla 2016 cirkulerar rykten om att Saab håller på att sälja in Jas Gripen-plan till Filippinerna. I slutet av 2022 kommer uppgifter i media om att Saab och Filippinerna är nära ett avtal och Inspektionen för strategiska produkter (ISP) ska ha godkänt affären. 2023 undertecknar Sverige och Filippinerna ett samarbetsavtal gällande anskaffning av krigsmateriel. 

Sedan 2016 har den filippinska regeringen varit inblandad i över 7000 avrättningar, som en del av den antidrogkampanj som dåvarande presidenten Rodrigo Duterte initierade. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utredde president Duterte för brott mot mänskligheten men sköt upp utredningen i november 2022 efter att den filippinska regeringen begärt uppskov. 

Landet har även en inre konflikt på ön Mindanao mellan regeringsstyrkor och militanta grupper. Amnesty International rapporterar om krigsförbrytelser, utomrättsliga avrättningar, gisslantagningar och plundringar i regionen.

Referenser:
Amnesty om Filippinerna.
Rapport av Amnesty om kriget mot droger.
Artikel i Dagens Industri om Jas Gripen-affär och Filippinerna.
Freedom House om Filippinerna.
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet om samarbetsavtal med Filippinerna.
Pressmeddelande från Saab om försäljning av Sea Giraffe AMB till Filippinerna.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Artikel i Syre om Saabs försäljning av radarsystem till Filippinerna.

Sidan uppdaterades senast juni 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr