Filippinerna

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,23

Filippinerna är ett land som kritiseras hårt för brott mot mänskliga rättigheter, vilket gjorde beslutet att öppna upp landet för svensk vapenexport år 2017 kontroversiellt. 2019-2023 exporterades krigsmateriel från Sverige till Filippinerna för 136,7 miljoner kronor. 

Det svenska vapenföretaget Saab sålde 2018 det marina radarsystemet Sea Giraffe till Filippinerna, en affär som fick kritik eftersom landet kränker mänskliga rättigheter och är i väpnad konflikt. När Saab öppnade kontor i Filippinernas huvudstad Manilla 2016 började spekulationer om att Saab höll på att sälja in Jas Gripen-plan till Filippinerna. I slutet av 2022 kom uppgifter i media om att Saab och Filippinerna var nära ett avtal och att Inspektionen för strategiska produkter (ISP) ska ha godkänt affären. I början av 2024 kom även då nya uppgifter om att Filippinerna närmar sig ett genombrott i förhandlingarna gällande Jas Gripen. Saab har under 2024 försökt att marknadsföra och arbeta med olika kampanjer för att sälja Jas Gripen till Filippinerna. 

Sedan 2016 har den filippinska regeringen varit inblandad i över 7000 avrättningar, som en del av den antidrogkampanj som dåvarande presidenten Rodrigo Duterte initierade. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utredde president Duterte för brott mot mänskligheten men sköt upp utredningen i november 2022 efter att den filippinska regeringen begärt uppskov. 

I Filippinerna finns demokratiska val men högt uppsatta politiker drar nytta av strukturella fördelar och problem såsom desinformationskampanjer. Korruption är även ett utbrett problem i landet. Aktivister och journalister som kan uppfattas som kritiska mot bland annat regeringen kan ställas inför rätta och i andra fall utsättas för dödligt våld.

Landet har även en inre konflikt på ön Mindanao mellan regeringsstyrkor och militanta grupper. Amnesty International rapporterar om krigsförbrytelser, utomrättsliga avrättningar, gisslantagningar och plundringar i regionen.

Referenser:
Amnesty om Filippinerna.
Rapport av Amnesty om kriget mot droger.
Artikel i Dagens Industri om Jas Gripen-affär och Filippinerna.
Freedom House om Filippinerna.
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet om samarbetsavtal med Filippinerna.
Pressmeddelande från Saab om försäljning av Sea Giraffe AMB till Filippinerna.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Artikel i Syre om Saabs försäljning av radarsystem till Filippinerna.
Artikel i Svenska Dagbladet om Saabs kampanj för att sälja Jas Gripen

Sidan uppdaterades senast maj 2024.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr