ANALYS: VAPENEXPORTEN 2024
Svenska Freds analyserar vapenexporten 2024 och lyfter de delar vi menar bör diskuteras på riksdagsdebatten i juni.
I april publicerades regeringens skrivelse om strategisk exportkontroll 2024 vilket är den rapport där regeringen redogör för den svenska vapenexporten under det gångna året. Krigsmateriel skickades till 59 länder till ett värde på 29 miljarder kronor under 2024. 10 juni hålls en riksdagsdebatt om redogörelsen. Här är några av de frågor som vi anser behöver lyftas under den debatten och i det viktiga samtalet om förra årets vapenexport.
Vapenexporten till ickedemokratier
Enligt Svenska Freds statistik gick mer än en tredjedel, 37 procent, av den svenska vapenexporten 2024 till ickedemokratier, det vill säga till länder som klassas som delvis fria eller som diktaturer. Bara en gång under de senaste tio åren har andelen vapenexport till ickedemokratier varit större.
Den största köparen av svensk krigsmateriel förra året var Förenade arabemiraten, som köpte krigsmateriel för ett värde av 6,15 miljarder kronor. Affären handlade om radar- och stridsledningssystemet Global Eye från Saab. Förenade arabemiraten är en diktatur där det råder omfattande brister i efterlevnaden av grundläggande mänskliga rättigheter. Politiska partier är förbjudna, endast utvalda medborgare får rösta i val och all verkställande makt utgår från emirerna i de sju emiraten. Civila rättigheter såsom yttrandefrihet och mötesfrihet är förbjudna, och lagstiftningen inskränker rättigheter för marginaliserade grupper, exempelvis kvinnor och HBTQ-personer.
Utöver Förenade arabemiraten är Thailand en stor mottagare av svensk krigsmateriel, liksom under många år. Thailand har pendlat mellan att klassas som diktatur och delvis fri men klassas numera som ofri. Detta visar på risken med att exportera vapen till länder med sköra regimer: en regim kan snabbt vända från att ses som någorlunda problematisk till att sedan vara en färdigutvecklad diktatur. Därför är all export till ickedemokratier, även de som befinner sig i gråzonen, beslut som noggrant bör ses över och granskas med mycket större försiktighet än idag. Särskilt när vapenkontrakt och efterföljande affärer inte sällan pågår i decennier och materielen också ofta kan användas under mycket lång tid.
Vapenhandel är en handel med makt, vilket i sin tur legitimerar dessa regimer. Vidare kan auktoritära regimer också använda eller hota om att använda militära medel för att bibehålla sin makt, något som hämmar en demokratisk utveckling. Detta är inte något som Sverige inte borde bidra till.
Att en så stor del av exporten har gått till diktaturer visar också på de stora bristerna i det demokratikriterium som etablerades 2018. Kriteriet, som Svenska Freds arbetade för under lång tid, infördes i syfte att förhindra export till ickedemokratier mot ljuset av den arabiska vårens demokratiprotester. Det vi ser i Svenska Freds statistik är att andelen av den svenska exporten av krigsmateriel som går till odemokratiska stater har ökat, inte minskat, sedan kriteriet infördes 2018. En anledning är att försvars- och säkerhetspolitiska skäl tillåts övertrumfa hänsyn till demokratikriteriet i ISP:s bedömning. En annan att demokratikriteriet inte gäller följdleveranser. Enligt ISP kan dessa sorters leveranser pågå i 30-40 år. Det blir allt mer uppenbart hur stora bristerna är i formuleringarna kring demokratikriteriet.
Vi kräver att demokratikriteriet utvärderas och skärps så att all export till dessa typer av mottagarländer stoppas.
Grafen nedan illustrerar andelen av vapenexporten som går till demokratiska, delvis fria samt ofria länder. 2024 är ett år som tydligt sticker ut gällande den totala exporten, men även på grund av den ökade andelen som gått till ickedemokratier.
Vapenexporten till Israel
Under 2024 exporterade svenska företag vapen till Israel för 21,4 miljoner kronor. Enligt ISP handlar det om följdleveranser av beställningar som gjorts åren innan kriget bröt ut i 2023. Några tillstånd för nya affärer har inte givits sedan 10 oktober 2023 men eftersom ISP fattat beslut om att inte också dra tillbaka tillstånd som redan givits har exporten kunnat fortsätta, och öka. Att exporten av krigsmateriel tillåts fortsätta är under all kritik med tanke på Israels omfattande krigsbrott, Internationella domstolens (ICJ) besked om att ockupationen av Palestina är olaglig och Internationella brottmålsdomstolens (ICC) anklagelser för brott mot mänskligheten riktade mot Israel och dess ledare. Att exporten av krigsmateriel till Israel inte helt avbryts legitimerar Israels förtryck och krigsbrott. Enligt ISP (på möte med Svenska Freds 23 april 2025) har myndigheten inte fått tillräckligt tydliga signaler från regeringen vad gäller kritik mot Israels krigföring mot Gaza för att de ska dra tillbaka tillstånd. Enligt ISP består exporten av komponenter till den israeliska vapenindustrin men myndighetens kontroll sträcker sig inte till att veta var den hamnar sedan – om de blir del av vapensystem till den israeliska militären eller exporteras vidare och i så fall till vilket land. Även export till Israels vapenindustri är mycket allvarligt och stärker Israels militära förmåga samt legitimerar dess förtryck och dess mycket grova och omfattande krigsbrott.
Svensk krigsmaterielexport till Israel (i miljoner kr).
Så här har krigsmaterielexporten sett ut till Israel de senaste åren. 2022 exporterades för 4,57 miljoner kronor, 2023 för 17,6 miljoner kronor, och 2024 för 21,4 miljoner kronor. Det är slående att exporten sker, men också ökar i värde, just under de åren som den israeliska krigföringen varit som mest brutal.
Vi kräver, utöver att inga nya tillstånd ges, att alla givna utförseltillstånd för krigsmateriel till Israel dras tillbaka.
Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå utanför riksdagen i februari 2024.
Värdet på exporten
2024 var ett utmärkande år när det gäller värdet av den totala och faktiska exporten. 29 miljarder kronor var summan för all vapenexport under det gångna året vilket gör 2024 till det år som det varit högst värde på exporten någonsin.
Världen befinner sig just nu i en farlig upprustningsspiral. Många länder, även Sverige, spenderar pengar på försvaret och har högre försvarsutgifter. Globalt sett ökar de militära utgifterna årligen enligt Sipri. Detta är något som Sverige aktivt bidrar till genom sin vapenexport.
Genom historien har det funnits ett samband mellan att länder rustar upp och att krig och väpnade konflikter bryter ut. Ökningen av vapenflöden som den svenska exporten bidrar till leder alltså till en osäkrare värld där den ökade tillgången till vapen gör det dels mer normaliserat för aktörer att använda sig av dem, dels att de också är lättare till hands vilket kan resultera i tröskeln för att använda dem sjunker. Att se krigsmateriel endast som något avskräckande, utan något som helst annat perspektiv på konsekvenserna av en större marknad för krigsmateriel, är en risk. Större tillgänglighet till vapen och den ökade acceptansen för dem hindrar förutsättningarna för hållbara fredsprocesser och stabila samhällen.
Det värde som ISP redovisar inkluderar inte värdet av donationerna till Ukraina, enbart den mindre försäljningen till landet.
Vi kräver att vapenexporten utvärderas utifrån riskerna med ett ökat vapenflöde i ett spänt världsläge.
Vapenimporten till Sverige – också från Israel
Sverige har under de senaste åren importerat krigsmateriel från Israel för hundratals miljoner kronor och vapenimport från Israel har de senaste tio åren varit regel, inte undantag. Import har skett också under 2023 och 2024, alltså under de år då Israels krigföring mot Gaza och Västbanken har eskalerat drastiskt. Som part i Romstadgan har Sverige vissa skyldigheter utöver att bara förhålla sig till de lagar som existerar; det är också otillåtet att bidra till eller underlätta för stater att begå brott mot internationell rätt – vilket Sverige gör genom både exporten och importen av krigsmateriel.
Idag finns inget regelverk för vapenimport, och vanligtvis inte heller någon redovisning kring hur den ser ut. Det leder till bristande ansvarsutkrävning och att Sverige genom sin import riskerar att stötta vapenindustrier, militärer och ledare som inte respekterar demokrati, mänskliga rättigheter eller internationell rätt. Tills väldigt nyligen fanns inte någon offentlig information om hur Sveriges vapenimport såg ut. Två rapporter från Riksdagens utredningstjänst (RUT), begärda av Vänsterpartiet, har dock gett oss viktig kunskap om detta som ger underlag för att på riktigt prata om vad frånvaron av regelverk får för konsekvenser.
I en rapport redogörs det för tolv europeiska länders importregelverk. Av dessa tolv länder är det endast Sverige, Finland och Island (som inte har någon nationell militär) som inte har lagstiftning som reglerar importen av krigsmateriel. I de flesta fall är det resolutioner och förordningar utfärdat av FN och EU som hänvisas till i lagstiftningen, snarare än att nämna enskilda länder som ska undvikas att importeras från.
I den andra rapporten redovisas de länder som exporterat krigsmateriel till Sverige under en tioårsperiod. På denna lista finns länder som Israel, Förenade Arabemiraten och Mali (sannolikt kopplat till Sveriges militära insats i landet). I syfte att undvika att ha samverkan med och bidra till ekonomiskt till statskassan, och i vissa fall krigskassan, i dessa länder bör den lämpligaste åtgärden även vara att ha tydliga riktlinjer gällande import av krigsmateriel. Hela listan över importländer under en tioårsperiod redovisas i tabellen nedan.
Riksdagen behöver kräva att vapenimporten från Israel och från israeliska vapenföretag stoppas samt att ett regelverk för vapenimport införs.
Svenska Freds fredsgrupp i Linköping demonstrerar utanför Saabs bolagsstämma, april 2025.
Referenser:
Artikel i Dagens ETC om vapenimport från Israel
Human Rights Watch om Förenade arabemiraten
Möte med ISP, april 2025
Pressmeddelande från SIPRI om de globala militära utgifterna
Svenska Freds statistik över vapenexport
Svenska Freds: “Hur påverkar den globala militära upprustningen vår säkerhet?”
Utrikespolitiska institutet om Förenade arabemiraten
Lär dig mer om den svenska vapenexporten i Svenska Freds verktyg Vapenkartan.
Stöd vår granskning av vapenexporten – Bli medlem idag eller skänk en gåva!