Arbetar för en fredligare värld

medal_peace_front_copyright_nobelfoundation.jpg
Nobelmedaljen är ett av Nobelstiftelsens registrerade varumärken.

Vi är lyckliga och stolta - Nobels fredspris till kamp mot kärnvapen

Nobels fredspris 2017 tilldelas International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN, som representerar över 400 civilsamhällesorganisationer i 100 länder. Svenska Freds är en av dessa.

– Vi är oerhört lyckliga och stolta att civilsamhällets kamp för ett förbud mot kärnvapen, det sista ännu icke-förbjudna massförstörelsevapnet  i världen, uppmärksammas och stärks! Det visar återigen på vilken kraft och möjlighet vi som civilsamhällesorganisationer har att skapa betydande förändring i världen.  Det är oerhört angeläget att så många länder som möjligt ansluter sig till avtalet och vi är glada att Nobelkommitten använt sitt inflytande till att visa sitt stöd för processen, säger Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande.

Denna sommar inleddes med att 122 länder i FN den 7 juli enades om något så unikt som ett internationellt förbud mot kärnvapen. Det som många överlevare från Hiroshima och Nagasaki kämpat för i mer än 70 år blev äntligen verklighet. Den 20 september öppnades förbudet mot kärnvapen i FN i New York för signering. Sverige har ännu inte undertecknat avtalet och har beslutat att frågan ska utredas.

– För alla oss som arbetar med nedrustning är det en självklarhet att Sverige på ett mycket tydligare sätt kunde vara ledande i det globala nedrustningsarbetet. Vi hoppas att signalen från Nobelkommitten får Sverige att snabbt komma till beslut om ett undertecknande och en ratificering, säger Agnes Hellström.

 Agnes Hellström i media om Nobelpriset:

>> Inför Nobelpriset i Metro

>> Morgonstudion, SVT,, 1 timme 8 minuter in i sändningen

>> SVT direkrsändning när priset tillkännages

>> Dagens Nyheter

>> TT, publiceras bland annat av Sydsvenskan

>> Expressen

Fakta om kärnvapen:

>> Lär om kärnvapen, material hos SLMK som Svenska Freds varit med om att ta fram

 

 

Publicerad 2017-10-06