PAX: FRÅN FREDSTEATER TILL STOPP FÖR VAPENEXPORT TILL TURKIET

2019 var året då vi spelade fredsteater i Sälen och påverkade Sverige att stoppa vapenexporten till Turkiet. Här är ett urval av allt det vi tillsammans åstadkommit under året.

PACIFISTISK TEATER I SÄLEN

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari bjöd Svenska Freds in till en platsspecifik version av Kulturhuset Stadsteaterns föreställning ”Ned med vapnen!” Pjäsen – som är Stina Oscarsons tolkning av nobelpristagerskan Bertha von Suttners bok ”Ned med
vapnen” – framfördes utanför konferensprogrammet, på Svenska Freds ordförande Agnes Hellströms rum på Sälens högfjällshotell, och i publiken satt journalister, försvarspolitiker och forskare. Genom pjäsen ville vi bidra till ett mer inkluderande och nyanserat samtal om säkerhet.

VAPENMÄSSA I ABU DHABI

I februari reste vi till vapenmässan IDEX i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, för att granska och dokumentera vapenindustrins marknadsföring. Saab var ett av de företag som var på plats för att marknadsföra sig mot en framväxande emiratisk militärindustri. Trots den svenska regeringsöverenskommelsen om att inte exportera krigsmateriel till de krigförande parterna i Jemen får exporten fortsatt stöd av den svenska ambassaden. Den information vi fick i Abu Dhabi använder vi på olika sätt i vårt påverkansarbete för att stoppa den svenska vapenexporten, bland annat till en rapport som kommer under nästa år.

SAABS ÅRSSTÄMMA

I april var det dags för vapenföretaget Saabs årsstämma i Linköping. Tack vare vår enda aktie anmälde vi oss som vanligt och åkte dit för att vara en kritisk röst. I år fick Svenska Freds ordförande Agnes Hellström möjlighet att ställa frågor från talarstolen och tog tillfället i akt och frågade varför Saab marknadsför sig mot Förenade Arabemiraten och vilket ansvar Saab tar för att deras produkter kan användas i kriget i Jemen.

EUROPEAN PEACE PROJECT

Tillsammans med över 100 andra europeiska organisationer stod Svenska Freds bakom Save the European Peace Project – en kampanj för att stoppa militariseringen av EU och få EU-länder att sluta exportera vapen till länder i konflikt och istället lägga mer resurser på fredlig konflikthantering. Under kampanjen uppmanade vi människor att engagera sig genom att skriva på ett upprop och rösta för ett EU som står upp för fred och mänskliga rättigheter!

PROTEST MOT VAPENMÄSSA

I maj kom flera av världens största vapenföretag till Stockholm för att marknadsföra sina produkter på Stockholmsmässan. Bland de medverkande fanns vapenföretag som tillverkar kärnvapen och företag vars vapen används mot civila i kriget i Jemen. Vi protesterade genom att informera besökare och förbipasserande utanför mässan och genom att i intervjuer, bland annat i Sveriges Radios Studio Ett, och egna artiklar driva kravet om att Stockholm stad, som majoritetsägare av Stockholmsmässan, borde neka vapenhandlare att hyra deras lokaler.

PÅ PLATS PÅ FN-MÖTE

I slutet av augusti deltog vi, tillsammans med andra organisationer inom Control Arms, i ett internationellt möte om FN:s vapenhandelsavtal Arms Trade Treaty (ATT) i Genève, Schweiz. Så här sa Svenska Freds generalsekreterare Karin Wall Härdfeldt som var på plats: ”Den här typen av möten har stor påverkan på om stora mängder vapen hamnar i krig och konfliktzoner eller ej de kommande åren. Det handlar bokstavligen om liv eller död för civilbefolkningen i Jemen och andra länder där det råder krig”

30 000 SKREV PÅ MOT KÄRNVAPEN

Tillsammans med Greenpeace, IKFF, Kristna Freds och Svenska Läkare Mot Kärnvapen arbetade vi under våren hårt för att Sverige ska underteckna FN:s kärnvapenförbud. Vi startade ett upprop där vi uppmanade allmänheten att skriva på för ett förbud vilket resulterade i 30 000 underskrifter. Svenska Freds lämnade också in ett remissvar till utredningen av konsekvenserna av ett svenskt tillträde till konventionen om förbud mot kärnvapen. I juli kom beskedet om att Sverige inte skriver på. Men vi fortsätter att driva frågan, bland annat genom organisationen ICAN:s upprop för kärnvapenfria städer.

VI CROWDFUNDAR VÄRLDSFREDEN

På internationella fredsdagen 21 september lanserade vi kampanjen Kickstart World Peace för att crowdfunda världsfreden och lyfta frågan om hur världens resurser investeras och hur det skulle kunna se ut om vi gjorde annorlunda. I kampanjfilmen, som regisserats av Johan Toorell och producerats av Acne, medverkar skådespelerskan Lena Olin som speaker. I samband med att kampanjen lanserades visades filmen på flera biografer i Stockholm.

AVSLÖJANDE OM SVENSKA VAPEN I JEMENKRIGET

TV4 avslöjade i augusti att svenska vapen används i kriget i Jemen. Vi kommenterade avslöjandet i TV4 Nyhetsmorgon och fortsätter att jobba för ett stopp av den svenska vapenexporten till de krigförande länderna i Jemen, bland annat genom flera debattartiklar i dagspress under hösten. Under hela 2019 har vi också drivit en mailkampanj för att sätta press på svenska beslutsfattare att agera och stoppa vapenexporten till de krigförande parterna i Jemen.

STOPP FÖR VAPENEXPORT TILL TURKIET

I oktober tog sig debatten om Sveriges vapenexport högt upp på agendan med anledning av Turkiets invasion av norra Syrien. Svenska Freds bistod journalister och andra aktörer med fakta i frågan och pekade på felaktigheter som förekom. Vi drev också själva på för ett stopp av vapenexporten – i intervjuer med olika medier men också i egna inlägg på vår webb och i sociala medier. Beslutet om att stoppa vapenexporten till Turkiet som kom den 15 oktober visar tydligt att det finns möjlighet att stoppa också andra vapenaffärer – om bara den politiska viljan finns.