Home / Upptäck / Nedrustning / PAX: HALLÅ DÄR, LIBER!

PAX: HALLÅ DÄR, LIBER!

2018-09-27

När Liber Rodriguez-Florez i Svenska Freds styrelse fyllde år startade han en insamling till Svenska Freds på Facebook. Frågor om kärnvapen och vapenindustrin engagerar honom mest.

Liber Rodriguez-Florez. Foto: Max Öberg

Liber sitter i Svenska Freds styrelse sedan 2014. Hans familj flydde från militärregimen i Uruguay och kom som politiska flyktingar till Sverige när Liber var ett år gammal. I augusti genomförde Liber en födelsedagsinsamling på Facebook.

Varför gjorde du det?

– Det är klart, jag vill alltid samla in pengar till Svenska Freds. Man får ett startbidrag, sen bjöd jag in lite folk. Varje krona är värd någonting. Även om människor inte skulle ge pengar, så ser de i alla fall att någonting är på gång. De kanske läser om föreningen, kanske blir medlemmar. Det är ett sätt att sprida kunskap.

Hur började ditt engagemang i fredsfrågor?

– Min familj flydde hit till Sverige på grund av diktatur och förföljelse i Uruguay. Det är ju lätt för mig att identifiera mig med alla människor som kommer hit idag, som flyr från krig. Privat har jag alltid varit engagerad. Jag har aldrig förstått det här med kärnvapen; varför vissa får ha dem och inte andra. Det är bara att ta bort dem. Men jag har ju aldrig varit så engagerad i någon förening egentligen. Sedan blev jag medlem i Svenska Freds 2010, och tänkte att även om jag inte har tid eller ork att jobba med det, så kan jag åtminstone ge pengar så att någon annan kan göra det. 2014 fick jag sedan möjlighet att komma med i styrelsen.

Vad känner du att just du bidrar med till styrelsen?

– När jag gick med kände jag att jag kanske kunde bidra med att komma från en lite annan värld än organisationsvärlden, med lite annan ingång och andra kunskaper. Men också okunskaps-mässigt kan jag bidra. Jag kommer med lite fräscha ögon på vissa frågor där alla andra kanske alltid tyckt på ett visst sätt. Där kan jag ifrågasätta lite, och ställa den dumma frågan: ”Varför är det så här?” Då får de förklara varför, och då kanske de kommer på att man inte måste göra på det vis de tänkt sig.

Hur upplever du styrelse­arbetet?

– Att sitta i styrelsen känns ansvarsfullt, stort. Fredsfrågan känns ju som en bortglömd fråga i högsta grad, och det känns häftigt att få vara en del av att jobba mot en förbättring. Vi är små, men kompetenta. Man ser också att det går att göra skillnad. Dag för dag är det svårt att se det hända, men över ett spann på säg fyra år kan man se att vi har lyckats med några saker. Det största var att FN röstade ja till att förbjuda kärnvapen och att ICAN, som vi är med i, fick Nobels fredspris för att vi kämpat för ett sådant förbud. Vi har ju firat en del delsegrar under åren, trots allt. Det gör det väldigt värt att fortsätta.

– Arbetet ger en också ett större sammanhang, en annan syn på världen. Vi har en historia som spänner över 135 år. Tanken på att vi ska fortsätta i 135 år till eller längre svindlar ju lite. Det är häftigt att vara del av ett sådant sammanhang.

Vad har varit svårast under dina år i styrelsen? Roligast?

– Det svåraste är ju alltid att få pengarna att räcka, i någon mening. Hur man gör för att lösa det. Det roligaste är alla människor!

Vilken tycker du är den viktigaste fredsfrågan?

– Det största hotet är kärnvapen. Det är utveckling och nyproduktion, det är en kapplöpning, och det satsas otroligt mycket pengar. Det är mer aktuellt än någonsin, med de enorma spänningarna som finns mellan väst och Ryssland nu.

– Sen är jag orolig för vapen­industrin och vapenlobbyn och deras intressen. De är så stora nu, vapenföretagen, att de nästan blir som stater, och det är i deras intresse att det finns konflikter. Demokratin blir nästan en bisak.

MAX ÖBERG

Namn och ålder: Liber Rodriguez-Florez, 44

Yrke: Produktägare inom IT på Postnord. Ansvarar för nya digitala produkter.

Familj: Fru och två döttrar.

Intressen: Fred och hållbarhet. Cyklar året runt. Fotboll – gillar Djurgården, Barcelona och Lionel Messi.

Födelsedagsinsamling via Facebook: Strax innan du fyller år skickar Facebook ett meddelande till dig för att informera om att du kan starta en födelsedagsinsamling. Då får du välja vilket ändamål du vill samla in pengar till – välj då gärna Svenska Freds! Du väljer även en målsumma, och bjuder in Facebook-vänner att delta i insamlingen.

Det går också att starta insamlingen direkt på Svenska Freds Facebook-sida. Gå till Insamlingar och klicka på ”Samla in pengar”.

Pax nr 3 2018