Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / KOMMENTAR OM AMERIKANSK NÄRVARO PÅ GOTLAND

KOMMENTAR OM AMERIKANSK NÄRVARO PÅ GOTLAND

2022-09-16

Följande kommentar låg till grund för en intervju med Kerstin Bergeå som publicerades i tidningen Syre den 7/9 2022 om det amerikanska amfibietransportfartyget USS Arlington som befunnit sig utanför Visby på Gotland i ett par dagar. Nedan bifogade text är längre än intervjun som finns att läsa HÄR.

”Om just de här fartyget är kopplat till Natomedlemskapet är svårt att säga. Försvarsmakten kallar det ett “rutinbesök”. Sverige har redan innan Natoansökan haft ett nära samarbete med USA och Nato som inneburit liknande aktiviteter och besök. Sedan Natoansökan har vi dock sett en påtaglig närvaro av amerikanska styrkor. Den 18 augusti eskorterade t.ex. svenska försvarsmakten amerikanska stridsflygplan som kan beväpnas med kärnvapen över Sverige. I fredags, 2 september, hände de igen och då flög de så lågt att man kunde höra dem i centrala Stockholm.

I och med ett framtida Natomedlemskap så kommer såna här övningar och militär närvaro bli allt mer vanligt i Sverige, inklusive kärnvapenövningar. Alliansen strävar efter att alla medlemmar ska delta i den kollektiva planeringen, även inför en potentiell framtida användning av kärnvapen. Sverige och Finland är attraktiva platser för övningar i och med närheten till Ryssland och Arktis.

Just nu deltar bland andra Kina, Indien och Belarus i en gemensam militärövning (Vostok 2022) tillsammans med Ryssland i östra Ryssland och japanska havet. Det är ett stort problem och skickar fel signaler att dessa länder väljer att öva med Ryssland samtidigt som den folkrättsvidriga invasionen av Ukraina fortgår. 

Motivet med USAs militära närvaro i Östersjön är troligen att avskräcka och skicka signaler till Putin.  Tanken med avskräckning är att genom hot om våld eller begränsat våld avskräcka en annan part från att gå till attack eller bruka våld. Problemet med avskräckningsteorin är att det agerande man tänker ska ge säkerhet istället kan leda till en upptrappningsspiral där även motståndet vill avskräcka och då måste gå aningen längre. Det finns då stor risk för eskalering och ökade spänningar. Militära övningar är också sätt att visa upp militär makt och allianser. Men militära övningar nära gränser riskerar också att leda till motsatsen, en upptrappning, höjda konfliktnivåer och ökade spänningar. I detta spända läge bör alla militära övningar i vårt och Rysslands närområde pausas.”

Kerstin Bergeå, Ordförande för Svenska Freds och Skiljedomsföreningen